Bx'elles: van een ontmoeting tussen skateboarders tot ambitieuze projecten

999

Emma en haar team van Brusselse skateboarders vertellen ons over hun indrukwekkend traject, met een duidelijke boodschap: angsten overwinnen en vrouwen motiveren om te skaten!

1. Hoe en waarom is BX'elles opgericht?

Bx'elles is een collectief van vrouwelijke skaters dat in 2019 opgericht werd. Het begon allemaal met vrouwelijke skatesessies bij Byrrh And Skate (het skatepark in Brussel). We ontmoetten elkaar daar en werden al snel een hechte groep vrouwelijke skateboarders.

We besloten een Instagram-pagina te maken om onze skateboard foto's en video's te posten en andere meisjes en vrouwen te motiveren om te beginnen skaten. Al snel kregen we veel positieve reacties en groeide onze community. Bx'elles bestaat nu 2 jaar, en is uitgegroeid tot een officiële organisatie met verschillende projecten en zes bestuursleden.


2. Is BX'elles alleen voor vrouwen?

Tot op heden is skateboarden nog steeds een overwegend mannelijke sport, hoewel we een enorme groei in de vrouwelijke scene hebben waargenomen. Het blijft voor sommige meisjes een uitdaging om te beginnen skaten door de mannelijke dominantie en de soms negatieve gevolgen zoals intimidatie, veroordeling, beledigingen,... Daarom geven we elke maandag "Gxrls skate lessen" bij Byrrh And Skate.

Wij vinden het belangrijk om women-only lessen te geven want we willen een veilige ruimte te creëren waar alle vrouwen zich veilig en gesteund voelen. We geven ze het duwtje in de rug dat ze nodig hebben om te beginnen skateboarden, zonder angst of oordelen.

Buiten de lessen om skaten we graag met iedereen samen, zolang er maar een positieve sfeer heerst. Wij organiseren "Hop on Hop off" met het idee dat we allemaal samen kunnen skaten en plezier maken. Dit evenement brengt skaters van verschillende achtergronden en niveaus samen in een leuke, aanmoedigende en niet-oordelende sfeer.


3. Is skaten de laatste jaren populairder geworden en ook voor vrouwen?

Ja zeker! The skate community wordt steeds groter. Het is zelfs een Olympische sport nu! Ook beginnen er steeds meer meisjes op jonge leeftijd te skaten. Yves van skateshop Ride All Day vertelt dat er ook steeds meer meisjes/vrouwen in zijn shop komen op een skateboard te kopen.

We zien deze tendens ook in onze GXRLS SKATE-lessen, die we elke maandag in Byrrrh and Skate in Anderlecht organiseren. We hebben momenteel zelfs een wachtlijst voor nieuwe aanmeldingen, want al onze groepen zijn volzet.

4. Groeit de urban community ook onder vrouwen?

Wij denken van wel. Mensen gebruiken de open ruimtes in de stad steeds vaker om een sport te beoefenen of gezellig samen te zijn. Het is leuk om te zien dat iedereen kan samenkomen, ongeacht je gender, huidskleur, of achtergrond.

Volgens ons zijn er ook steeds meer vrouwen die hun plaats opeisen in de urban sports wereld, wat heel leuk is om te zien! Vooral omdat het ook steeds meer geaccepteerd wordt.

5. Wat is de beste manier om de sport te promoten?

Sociale media zijn zeker het meest populair en effectief. Veel mensen zijn actief op sociale media. Skate video's en adrenaline clips worden massaal gedeeld. In het echte leven, zijn events ook een uitstekend middel om de sport te promoten. De meeste evenementen omvatten ook concerten of feestjes, waardoor zelfs niet-skaters in contact kunnen komen met skateboarden en er vaak op de een of andere manier bij betrokken raken.

6. Wat inspireert je in het skateboarden, wat trekt je aan?

Skateboarden is meer dan een sport. Het is echt een cultuur en een levensstijl. Het is een ruimte waar allerlei soorten mensen elkaar ontmoeten, ongeacht of je elkaar niet kent, je een herkomst, je taal, je niveau... Skateboarden schept een band. Het is echt inspirerend om dat te zien en er deel van uit te maken.

7. Wie inspireert je?

Er komen steeds meer goede skateboarders bij (Maité, Lizzie, Fabiana, Breeana, Nora...). Ons team van vrienden mogen we ook niet onderschatten, ze blijven ons aanmoedigen en steunen waardoor we vooruitgang kunnen boeken.

8. Wat moeten meisjes/vrouwen weten als ze beginnen met skateboarden / waarden / codes?

"Durf ervoor te gaan, sta weer op wanneer je valt!" Ga ervoor!

9. Wat is je favoriete truc?

We doen allemaal graag een front layback op de quarter. Je gaat snel, zet je hand op de rand van de quarter, zet je voorste trucks over de rand, schuif je plank terug naar de quarter en draai. Het geeft een geweldig gevoel om het schrapende geluid van de wielen op het beton te horen.

10. Wat is je beste skate herinnering?

Zonder twijfel onze skatetrip naar Biarritz! We speelden onze eigen versie van King of the road, genaamd QUEEN of the road, en deden allerlei skate (niet skate) uitdagingen. Laten we zeggen dat er herinneringen werden gemaakt!

11. Hoe ga je om met angst voor bepaalde trucs?

Het is altijd een innerlijke strijd. Dat stemmetje in je hoofd, dat denkt aan alle mogelijke scenario's van wat er verkeerd kan lopen. De enige manier om angst te overwinnen, is door het te doen! Neem je tijd, en bekijk het stapje voor stapje. Probeer geen tricks waar je je niet klaar voor voelt.

Zorg ervoor dat je zo comfortabel mogelijk op je board staat voordat je "ervoor gaat". Verbeter je in je eigen tempo en vergelijk jezelf niet met anderen (die misschien sneller vooruitgaan). Je skate alleen voor jezelf. Jij bent de enige aan wie je jezelf moet bewijzen!


Copyright: Laura Collard

Een rolstoel hoeft niet zielig te zijn

Kevin Van Ekert, 29 jaar en vice-wereldkampioen in zijn discipline, vertelt ons over zijn passie voor WCMX en dompelt ons onder in zijn sportwereld. Tijdens een aangenaam gesprek leerden we deze atleet beter kennen. N...

Lees meer

BMX Freestyle powered by FISE

Een van de hoogtepunten van het evenement is de internationale BMX freestyle wedstrijd, die deel uitmaakt van de UCI Cycling Calendar. Tijdens Urban Sessions Brussels zullen ‘s werelds beste vrouwelijke en mannelijk...

Lees meer

Brussels Gewest

“We zijn verheugd om dit grote internationale evenement te mogen verwelkomen! Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blikt – meer dan ooit – vooruit en kijkt daarom uit naar de samenwerking met Urban Session en de b...

Lees meer

Tipik

Urban Sessions kan rekenen op de RTBF als mediapartner van het evenement.

“De RTBF houdt de vinger aan de pols voor nieuwe disciplines die inspelen op de leefwereld van een jonger publiek. Actiesporten kunnen ...

Lees meer

News 6

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

News 7

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

Een festivalweide in het hart van de stad? Urban Sessions komt naar Brussel!

Het Josaphatpark is dé perfecte plaats om een urban festival te organiseren. De groene open ruimte in het hart van Brussel brengt jaarrond jong en oud samen om er te sporten, te wandelen en te ontspannen.

Tussen 30 juni en 03 juli wordt de...

Lees meer

Trials, een uitdagende stadssport - Interview met Kenny Belaey

Kenny Belaey, 39, is een Belgische mountainbiker. Hij is een trialspecialist, viervoudig wereldkampioen in deze discipline in 26 inch en winnaar van zes wereldbekers. Hij vertelt ons over zijn beste herinneringen aan trials, een uitdagende en zeer...

Lees meer

Skaten draait om veel meer dan de sport alleen

Sinds zijn acht jaar, is Dimitri Lebbe (27) niet van een skateboard weg te slaan. Omdat hij de liefde voor de skatecultuur met zoveel mogelijk anderen wilde delen, combineerde hij zijn passie met zijn zin voor ondernemerschap. En zo kwam Raion tot...

Lees meer

Veelzijdig en voor iedereen toegankelijk

Rubén Roldán, 20 jaar oud, komt uit Málaga. Of het nu op straat is of binnenshuis, je vindt hem vaak springend van obstakel naar obstakel, en dat ondanks zijn beperking. Ruben heeft namelijk maar één been. Zijn parkourverhaal begint 8 jaar g...

Lees meer

“Verstand op nul en gewoon gaan”

Kenneth Tancré (26 jaar) is meervoudig Belgisch kampioen BMX Freestyle. Hij droomt ervan om deel te nemen aan de Olympische Spelen en om te kunnen leven van zijn sport.

Je behoort nu tot de wereldtop van BMX Freestyle, hoe ben je hier ...

Lees meer

Over Urban Sessions Brussels

Van donderdag 30 juni tem zondag 3 juli 2022, vindt in Brussel de eerste editie plaats van Urban Sessions Brussels, een nieuw gratis festival dat de Belgische hoofdstad omtovert tot het middelpunt van werelds meest gedurfde actiesporten en urban lifestyle.

Top