“Verstand op nul en gewoon gaan”

999

Kenneth Tancré (26 jaar) is meervoudig Belgisch kampioen BMX Freestyle. Hij droomt ervan om deel te nemen aan de Olympische Spelen en om te kunnen leven van zijn sport.

Je behoort nu tot de wereldtop van BMX Freestyle, hoe ben je hier geraakt?

Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby (lacht). Mijn familie zit in de wereld van motorcross. Als kind ging ik vaak mee naar wedstrijden en na afloop, reed ik dan met mijn fietsje over het parcours. Op mijn veertiende kreeg hij mijn eerste BMX… en de rest is history (lacht).

Begon je dan meteen met competities?

Ik begon te rijden op skateparken en al snel ontdekte mijn vader en ik dat ik talent had. Op mijn vijftiende nam ik deel aan mijn eerste wedstrijd. Dankzij de steun van mijn vader kon ik mijn hobby verder uitbouwen. Hij voerde me bijvoorbeeld naar wedstrijden terwijl ik in de auto mijn huiswerk maakte. Hij heeft ook een bestelwagen omgebouwd tot camper, zodat ik kon deelnemen aan wedstrijden in het buitenland. Sinds mijn twintigste ben ik profrijder.

Krijgen Urban Sports de laatste jaren meer aandacht?

Ja, zeker sinds het een Olympische discipline geworden is. Door evenementen zoals Urban Sessions kunnen we tonen wat BMX Freestyle echt inhoudt en mensen laten zien dat het een serieuze sport is.

Is het beeld van BMX dan ook veranderd?

Vroeger heerste er een negatieve perceptie over urban sports en BMX. Het werd aanzien als een vulgaire sport. En dat beeld begint wel te veranderen. Er zijn ook meer jongeren die een weg naar de sport vinden. Helaas zijn er voor profrijders nog onvoldoende faciliteiten in België.

Kun je leven van de sport?

In de VS of Australië zou ik kunnen leven van BMX, in België is dat helaas niet mogelijk. Ik heb dan ook een fulltime job, naast mijn BMX-carrière. Door de toegenomen aandacht hoop ik dat bedrijven en overheden inzien dat het de moeite waard is om te investeren in beloftevolle rijders.

Hoe kunnen we de sport het best promoten?

Via events, shows, wedstrijden en lessen, … zo kunnen we kinderen tonen wat BMX Freestyle inhoudt en hoe ze ermee kunnen starten. Daarnaast moeten we ook ouders motiveren om een fiets te kopen. De overheid zou meer moeten investeren in infrastructuur en beloftevolle rijders.

Wat spreekt jou het meeste aan in BMX Freestyle?

Ik hou ervan om limiteten op te zoeken en adrenaline na te jagen. Daarnaast is hou ik ook van de unieke en hechte vriendschap tussen de rijders. Waar je ook gaat, aan welk je event je ook deelneemt, de BMX-community is heel close, zelfs al zie je mekaar maar enkele keren per jaar. Tijdens competities strijden we natuurlijk allemaal voor de overwinning, maar toch is iedereen bereid elkaar te helpen.

Wie is jouw grootste inspiratie?

Er zijn verschillende mensen die me inspireren. Mijn vader, hij was er altijd voor me en stond altijd achter mijn ambities. Op vlak van atleten kijk ik op naar Logan Martin, die echt de wereldtop is. Maar ook naar Drew Bizandson, een Canadese rijder die heel origineel en creatief is in zijn tricks. Iedereen heeft een andere stijl, ik zelf put veel inspiratie uit motorcross.

Wat is jouw favoriete trick?

De backflip superman. Ik hoor vaak dat ik daarin uitblink.

Heb je geen schrik om te vallen?

Soms wel, vooral wanneer ik een trick al een tijdje niet meer uitgevoerd heb. Dan denk ik vaak: “verstand op nul en gewoon gaan”. Frontflip salto’s doe ik niet meer. Door die trick alleen, ben ik al drie keer in het ziekenhuis beland. Ik heb er zelfs mijn rug door gebroken. Ik heb veel geluk gehad, als de breuk op een iets andere plaats had geweest, had ik waarschijnlijk niet meer kunnen lopen.

Voor je naasten ook niet makkelijk, neem ik aan?

Neen mijn mama had vroeger heel veel schrik. Inmiddels is ze er wat geruster op geworden en komt ze zelfs af en toe kijken. Vooral omdat ze ziet hoeveel plezier ik eraan beleef. Mijn vriendin, Florentine Vetokele, komt vaak mee naar wedstrijden. Ze heeft gelukkig geen schrik en begrijpt mijn passie. BMX was mijn eerste grote liefde, maar ondertussen staat zij op één en BMX op twee (lacht).

Wat doe je dan om schrik of stress te overwinnen?

Ik geloof heel sterk in mindset. Als je schrik hebt, verkramp je, en dan loopt het vaak mis. Je moet gewoon geloven dat je het kunt en ervoor te gaan. Wanneer ik stress heb, probeer ik even op mezelf te zijn en herhaal ik mijn run in mijn hoofd. Op dat moment ben ik zo gefocust, dat ik het publiek zelfs niet meer hoor.

Wat is je grootste doel?

Ik zou heel graag deelnemen aan de Olympische Spelen. Ik weet dat als ik de kans krijg om voldoende te trainen, het mogelijk moet zijn. Ik ga er echt voor.

Je kunt Kenneth aan het werk zien tijdens Urban Sessions, stay tuned!

Een rolstoel hoeft niet zielig te zijn

Kevin Van Ekert, 29 jaar en vice-wereldkampioen in zijn discipline, vertelt ons over zijn passie voor WCMX en dompelt ons onder in zijn sportwereld. Tijdens een aangenaam gesprek leerden we deze atleet beter kennen. N...

Lees meer

BMX Freestyle powered by FISE

Een van de hoogtepunten van het evenement is de internationale BMX freestyle wedstrijd, die deel uitmaakt van de UCI Cycling Calendar. Tijdens Urban Sessions Brussels zullen ‘s werelds beste vrouwelijke en mannelijk...

Lees meer

Brussels Gewest

“We zijn verheugd om dit grote internationale evenement te mogen verwelkomen! Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blikt – meer dan ooit – vooruit en kijkt daarom uit naar de samenwerking met Urban Session en de b...

Lees meer

Tipik

Urban Sessions kan rekenen op de RTBF als mediapartner van het evenement.

“De RTBF houdt de vinger aan de pols voor nieuwe disciplines die inspelen op de leefwereld van een jonger publiek. Actiesporten kunnen ...

Lees meer

News 6

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

News 7

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

Een festivalweide in het hart van de stad? Urban Sessions komt naar Brussel!

Het Josaphatpark is dé perfecte plaats om een urban festival te organiseren. De groene open ruimte in het hart van Brussel brengt jaarrond jong en oud samen om er te sporten, te wandelen en te ontspannen.

Tussen 30 juni en 03 juli wordt de...

Lees meer

Trials, een uitdagende stadssport - Interview met Kenny Belaey

Kenny Belaey, 39, is een Belgische mountainbiker. Hij is een trialspecialist, viervoudig wereldkampioen in deze discipline in 26 inch en winnaar van zes wereldbekers. Hij vertelt ons over zijn beste herinneringen aan trials, een uitdagende en zeer...

Lees meer

Skaten draait om veel meer dan de sport alleen

Sinds zijn acht jaar, is Dimitri Lebbe (27) niet van een skateboard weg te slaan. Omdat hij de liefde voor de skatecultuur met zoveel mogelijk anderen wilde delen, combineerde hij zijn passie met zijn zin voor ondernemerschap. En zo kwam Raion tot...

Lees meer

Veelzijdig en voor iedereen toegankelijk

Rubén Roldán, 20 jaar oud, komt uit Málaga. Of het nu op straat is of binnenshuis, je vindt hem vaak springend van obstakel naar obstakel, en dat ondanks zijn beperking. Ruben heeft namelijk maar één been. Zijn parkourverhaal begint 8 jaar g...

Lees meer

Bx'elles: van een ontmoeting tussen skateboarders tot ambitieuze projecten

Emma en haar team van Brusselse skateboarders vertellen ons over hun indrukwekkend traject, met een duidelijke boodschap: angsten overwinnen en vrouwen motiveren om te skaten!

1. Hoe en waarom is BX'elles opgericht?

Bx'elle...

Lees meer
Top