Skaten draait om veel meer dan de sport alleen

999

Sinds zijn acht jaar, is Dimitri Lebbe (27) niet van een skateboard weg te slaan. Omdat hij de liefde voor de skatecultuur met zoveel mogelijk anderen wilde delen, combineerde hij zijn passie met zijn zin voor ondernemerschap. En zo kwam Raion tot stand.

“De movement gaat verder dan het sportieve element. Een skater ben je gewoon. Doordat expressie een belangrijke component is, vind ik skaten eerder een sportieve kunstvorm dan een sport”. Bij Raion belichamen we de visie: happiness through skateboarding. Die onderliggende filosofie van het skateboarden willen we promoten, dienen en verdedigen. Skate is een ideale tool om geluk met anderen te delen. Skaten is jezelf amuseren terwijl je jezelf ontwikkelt op fysiek, mentaal en spiritueel vlak”, zegt Dimitri.

Is skate populairder geworden de laatste jaren?

Ja, de combinatie van skate als Olympische discipline en COVID-19 hebben er voor gezorgd dat skate populairder is geworden. Skaten kun je alleen doen en in de buitenlucht. We hebben gezien dat veel mensen zijn beginnen skaten tijdens de pandemie, of hun bord opnieuw van onder het stof hebben gehaald.

Wat betekent het evenement Urban Sessions voor Raion? En voor de skatecommunity?

We zijn met Raion heel lokaal begonnen. En te zien dat we nu op nationaal niveau een impact hebben, is een mooie erkenning voor onze movement. Urban Sessions is het eerste evenement van dit niveau in België, met een grote reach in de urban sports community. We kijken er dus enorm naar uit. Het is bovendien ook een mooie kans om skate aan een groter publiek en de politiek te laten zien.

Wat trekt jou het meest aan bij skateboarding?

De levenswijze en de lessen die je eruit kunt leren. Je mag al eens goed op je bakkes gaan dat maakt helemaal niet uit. Het belangrijkste is dat je weer opstaat. Dat geldt zowel bij skaten zelf als in het leven. De skatecultuur heeft ook een aantal belangrijke waarden, die me dagelijks inspireren zoals: vrijheid, samenhorigheid, doorzetting en een vorm van innerlijke vrede.

- Vrijheid: je kunt eender waar, met wie, of wanneer je maar wil skaten. En je hebt er geen specifieke kleding voor nodig.

- Samenhorigheid: skaten gaat om samenzijn, verschillen zijn er niet van tel. Skaten overstijgt leeftijd, geslacht, achtergrond of cultuur. Als je naar een skater gaat met respect, krijg je dat ook terug.

- Doorzetting: het gaat niet om de coolste tricks, maar om weer opstaan wanneer je valt.

- Vrede: Skate geeft een soort van inner peace. Na een stressvolle dag kan een uurtje skaten wonderen doen om je hoofd leeg te maken. Skate helpt om waarden verbonden aan geluk te ontdekken, waardoor je ook als mens steviger in je schoenen staat.

Wie of wat inspireert jou?

Liefde is mijn grootste inspiratie.

Wat is jouw favoriete trick?

Een tailslide. Dat is wanneer je met de achterkant van je bord glijdt over verschillende oppervlakken. Je kan het op de meeste obstakels toepassen: rails, ramps, banken,… het gevoel zit gewoon goed.

Wat is je beste herinnering aan skate?

Op zich is elk moment dat ik met skaten bezig ben geweldig: De evenementen die we organiseren, de spontane sessies met vrienden of de buitenlandse trips. Maar misschien primeert mijn eerste skate-ervaring nog steeds. Als achtjarig kind voor het gemeentehuis op onze vaste skatespot. Dat kan ik me nog zo herinneren.

Een rolstoel hoeft niet zielig te zijn

Kevin Van Ekert, 29 jaar en vice-wereldkampioen in zijn discipline, vertelt ons over zijn passie voor WCMX en dompelt ons onder in zijn sportwereld. Tijdens een aangenaam gesprek leerden we deze atleet beter kennen. N...

Lees meer

BMX Freestyle powered by FISE

Een van de hoogtepunten van het evenement is de internationale BMX freestyle wedstrijd, die deel uitmaakt van de UCI Cycling Calendar. Tijdens Urban Sessions Brussels zullen ‘s werelds beste vrouwelijke en mannelijk...

Lees meer

Brussels Gewest

“We zijn verheugd om dit grote internationale evenement te mogen verwelkomen! Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blikt – meer dan ooit – vooruit en kijkt daarom uit naar de samenwerking met Urban Session en de b...

Lees meer

Tipik

Urban Sessions kan rekenen op de RTBF als mediapartner van het evenement.

“De RTBF houdt de vinger aan de pols voor nieuwe disciplines die inspelen op de leefwereld van een jonger publiek. Actiesporten kunnen ...

Lees meer

News 6

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

News 7

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

Een festivalweide in het hart van de stad? Urban Sessions komt naar Brussel!

Het Josaphatpark is dé perfecte plaats om een urban festival te organiseren. De groene open ruimte in het hart van Brussel brengt jaarrond jong en oud samen om er te sporten, te wandelen en te ontspannen.

Tussen 30 juni en 03 juli wordt de...

Lees meer

Trials, een uitdagende stadssport - Interview met Kenny Belaey

Kenny Belaey, 39, is een Belgische mountainbiker. Hij is een trialspecialist, viervoudig wereldkampioen in deze discipline in 26 inch en winnaar van zes wereldbekers. Hij vertelt ons over zijn beste herinneringen aan trials, een uitdagende en zeer...

Lees meer

Veelzijdig en voor iedereen toegankelijk

Rubén Roldán, 20 jaar oud, komt uit Málaga. Of het nu op straat is of binnenshuis, je vindt hem vaak springend van obstakel naar obstakel, en dat ondanks zijn beperking. Ruben heeft namelijk maar één been. Zijn parkourverhaal begint 8 jaar g...

Lees meer

“Verstand op nul en gewoon gaan”

Kenneth Tancré (26 jaar) is meervoudig Belgisch kampioen BMX Freestyle. Hij droomt ervan om deel te nemen aan de Olympische Spelen en om te kunnen leven van zijn sport.

Je behoort nu tot de wereldtop van BMX Freestyle, hoe ben je hier ...

Lees meer

Bx'elles: van een ontmoeting tussen skateboarders tot ambitieuze projecten

Emma en haar team van Brusselse skateboarders vertellen ons over hun indrukwekkend traject, met een duidelijke boodschap: angsten overwinnen en vrouwen motiveren om te skaten!

1. Hoe en waarom is BX'elles opgericht?

Bx'elle...

Lees meer

Over Urban Sessions Brussels

Van donderdag 30 juni tem zondag 3 juli 2022, vindt in Brussel de eerste editie plaats van Urban Sessions Brussels, een nieuw gratis festival dat de Belgische hoofdstad omtovert tot het middelpunt van werelds meest gedurfde actiesporten en urban lifestyle.

Top