Een rolstoel hoeft niet zielig te zijn

999

Kevin Van Ekert, 29 jaar en vice-wereldkampioen in zijn discipline, vertelt ons over zijn passie voor WCMX en dompelt ons onder in zijn sportwereld. Tijdens een aangenaam gesprek leerden we deze atleet beter kennen. Naast zijn ervaringen was het ook mooi te horen hoe hij vandaag zelf jongeren inspireert.

Hoe ben je in contact gekomen met WCMX?

In 2011 werd ik aangereden op mijn scooter aangereden door een auto. Na jaren van behandeling, operaties en medicatie, was ik nog maar een schaduw van mezelf. Totdat ik WCMX ontdekte, de sport die mijn leven veranderde. Door de pijn, de behandelingen en de medicatie zat ik echt in de put. Ik wilde niets meer doen en kwam amper buiten. Op een bepaald moment heeft mijn familie me toch naar buiten getrokken om een evenement bij te wonen. Daar zijn mijn ogen echt opgegegaan. Op dat moment kon ik niet eens even op mijn achterwielen staan, laat staan tricks uitvoeren. Ik volgde er een initiatie rolstoelbehendigheid en was onder de indruk van het kunnen van de WCMX-atleten. Dat heeft me echt doen inzien dat een rolstoel geen belemmering hoeft te zijn. “Dit wil en kan ik ook”, dacht ik.

En sindsdien ben je niet te stoppen?

In 2016 ging ik voor het eerst naar het skatepark, toen nog met mijn gewone rolstoel. In 2017 kocht ik mijn eerste skatestoel. In 2018 nam ik deel aan mijn eerste wedstrijd en werd ik onverwachts eerste in de proklasse. En in 2019 werd ik tweede in de proklasse van het WK. Ik heb veel tips en hulp gekregen maar ben vooral fier dat ik het zelf geleerd heb, zonder trainer en zonder sponsorcontracten.

Dus WCMX heeft je erdoor geholpen?

Door dagelijks naar het skatepark te gaan, en me te omringen door de community kwam ik er weer bovenop. WCMX is mijn grootste therapie geweest. Bovendien helpt sport, door de adrenaline, ook met pijnmanagement, wat mijn pijn draaglijker maakt. Wanneer ik aan het sporten ben, voel ik de pijn minder en heb ik ook minder last van spasmen.

Heb je geen schrik om te vallen en nog meer kwetsures op te lopen?

Er zijn natuurlijk risico’s verbonden aan de sport. Maar daar focus ik me niet op. Ik wil liever een leuk leven leiden.

Deze ervaringen hebben je ook andere opportuniteiten gegeven, niet?

WCMX is echt een keerpunt geweest in mijn leven. Sinds 2016 staat mijn leven echt op zijn kop. Ik begon met skaten om mijn hoofd vrij te maken, maar het heeft me zoveel meer gebracht.Zo werk ik nu geregeld mee aan reclamecampagnes en doe ik af en toe modellenwerk. Vroeger was ik heel zenuwachtig, maar ik leer nu meer en meer gewoon mezelf zijn. Ik doe ook consultancy werk voor steden en gemeenten om rolstoelsport te promoten.

Welke boodschap wil je andere mensen met een rolstoel meegeven?

Een rolstoel is heus geen blok beton, het kan je beste vriend worden en kan je wereld groter maken.

Naar wie kijk je op?

Naar Aaron Wheelz (Aaron Fotheringham), de bedenker van WCMX en een van de allergrootste WCMX atleten aller tijden.

Vind je dat er meer aandacht moet komen voor G-sport?

Ja, we zijn allemaal mensen en atleten, ongeacht de manier waarop we de sport beoefenen. En ik hoop ook dat WCMX deel zal uitmaken van de Paralympische spelen. In Duitsland is WCMX al een erkende rolstoelsport met veel meer aanhangers. Ik hoop dat we dat in Nederland en België ook kunnen bereiken.

Waar ben je zelf het meest fier op?

Dat ik de donkere gedachten overwonnen heb. Ik heb mijn leven 180° kunnen omdraaien. Dat heeft niet alleen een impact gehad op mijn eigen leven maar ook op familie en vrienden. Ik geniet nu meer van het leven, ook van de kleine dingen. Ik wil mijn ervaring ook inzetten om anderen te inspireren.

Wat vind je het mooist aan urban culture?

De band binnen de community. Het gaat verder dan sport, ook street art, muziek en jeugd maken deel uit van urban culture. Op het skatepark durven jongeren zichzelf zijn, ze zijn openener en kunnen hun problemen of zorgen een plaats geven.

Goh, lacht. Vooral alles waarbij ik door de lucht vlieg. Hoe hoger en gekker, hoe liever. Ik wil alles uit het leven halen wat ik kan. Ik neem trouwens ook deel aan handifly wedstrijden voor Team Nederland. Dat is na WCMX mijn tweede grote passie. Kevin zal ook activiteiten voor kinderen organiseren samen met Run and Wheels.

BMX Freestyle powered by FISE

Een van de hoogtepunten van het evenement is de internationale BMX freestyle wedstrijd, die deel uitmaakt van de UCI Cycling Calendar. Tijdens Urban Sessions Brussels zullen ‘s werelds beste vrouwelijke en mannelijk...

Lees meer

Brussels Gewest

“We zijn verheugd om dit grote internationale evenement te mogen verwelkomen! Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blikt – meer dan ooit – vooruit en kijkt daarom uit naar de samenwerking met Urban Session en de b...

Lees meer

Tipik

Urban Sessions kan rekenen op de RTBF als mediapartner van het evenement.

“De RTBF houdt de vinger aan de pols voor nieuwe disciplines die inspelen op de leefwereld van een jonger publiek. Actiesporten kunnen ...

Lees meer

News 6

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

News 7

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. I...

Lees meer

Een festivalweide in het hart van de stad? Urban Sessions komt naar Brussel!

Het Josaphatpark is dé perfecte plaats om een urban festival te organiseren. De groene open ruimte in het hart van Brussel brengt jaarrond jong en oud samen om er te sporten, te wandelen en te ontspannen.

Tussen 30 juni en 03 juli wordt de...

Lees meer

Trials, een uitdagende stadssport - Interview met Kenny Belaey

Kenny Belaey, 39, is een Belgische mountainbiker. Hij is een trialspecialist, viervoudig wereldkampioen in deze discipline in 26 inch en winnaar van zes wereldbekers. Hij vertelt ons over zijn beste herinneringen aan trials, een uitdagende en zeer...

Lees meer

Skaten draait om veel meer dan de sport alleen

Sinds zijn acht jaar, is Dimitri Lebbe (27) niet van een skateboard weg te slaan. Omdat hij de liefde voor de skatecultuur met zoveel mogelijk anderen wilde delen, combineerde hij zijn passie met zijn zin voor ondernemerschap. En zo kwam Raion tot...

Lees meer

Veelzijdig en voor iedereen toegankelijk

Rubén Roldán, 20 jaar oud, komt uit Málaga. Of het nu op straat is of binnenshuis, je vindt hem vaak springend van obstakel naar obstakel, en dat ondanks zijn beperking. Ruben heeft namelijk maar één been. Zijn parkourverhaal begint 8 jaar g...

Lees meer

“Verstand op nul en gewoon gaan”

Kenneth Tancré (26 jaar) is meervoudig Belgisch kampioen BMX Freestyle. Hij droomt ervan om deel te nemen aan de Olympische Spelen en om te kunnen leven van zijn sport.

Je behoort nu tot de wereldtop van BMX Freestyle, hoe ben je hier ...

Lees meer

Bx'elles: van een ontmoeting tussen skateboarders tot ambitieuze projecten

Emma en haar team van Brusselse skateboarders vertellen ons over hun indrukwekkend traject, met een duidelijke boodschap: angsten overwinnen en vrouwen motiveren om te skaten!

1. Hoe en waarom is BX'elles opgericht?

Bx'elle...

Lees meer

Over Urban Sessions Brussels

Van donderdag 30 juni tem zondag 3 juli 2022, vindt in Brussel de eerste editie plaats van Urban Sessions Brussels, een nieuw gratis festival dat de Belgische hoofdstad omtovert tot het middelpunt van werelds meest gedurfde actiesporten en urban lifestyle.

Top